שאלות נפוצות על גיסט (GIST)

מה זה גיסט -GIST ?

גיסט (GIST) הוא סרטן נדיר ובשמו המלא נקרא "Gastrointestinal Stromal Tumor" או בעברית "שאת משתית מערכת העיכול". גידולי הגיסט שייכים לקבוצה נדירה של סוגי סרטן המכונים סרקומות. גידולים אלה מתפתחים ברקמות חיבור, עצמות ורקמות שריר. סרקומות נגזרות מקבוצה כללית של תאים המוכרים כ"תאי מזנכימה". 40-70% מגידולי GIST מתפתחים בקיבה, 20-40% מתפתחים במעי הדק, ו – 5-15% מתפתחים במעי הגס והרקטום. ניתן למצוא גם גידולי גיסט GIST בושט (פחות מ-5%), בחלל הבטן ובקיפולי הצפק (פחות מ-5%).

סרטן הגיסט אינו נכלל בקבוצת הסרטנים הנפוצים יותר (קרצינומה) של מערכת העיכול: כגון קרצינומה של הקיבה או המעי גס; קרצינומה עלולה להתרחש באותם חלקי גוף, אבל מקור הקרצינומה והטיפולים בה שונים לחלוטין. לקריאה נוספת לחץ כאן

כיצד מאבחנים גיסט -GIST ?

מרבית גידולי הגיסט (GIST) מתגלים במקרה (בבדיקה שיגרתית אצל הרופא או בבדיקות אחרות). במקרים קשים מתגלה סרטן הגיסט (GIST) לאחר התפוצצותו בבטן. כאשר הרופא חושד לגידול בבטן הוא שולח את החולה לביצוע הדמיה (כמו CT או PET-CT הנקלט בתאי הגידול – השאת), הדמיה זאת יכולה לאתר את הגידול ומסייעת בקביעת שלב המחלה ובהחלטה אם לנתח או לנקוט גישה מותאמת אישית על פי שלב המחלה.

התסמינים הנפוצים ביותר הם: אי נוחות או כאבים לא ברורים בבטן; קיומו של גוש נמוש בבטן; כאבי בטן; תחושת מלאות בבטן.
יתכנו סימפטומים משניים: בחילות, הקאות, איבוד משקל וכתוצאה מדימום הגידול צואה דמית ואנמיה.
לקיחת ביופסיה מאפשרת בדרך כלל לסייע באבחון סרטן הגיסט (GIST). הנוגדן החשוב ביותר באיתור סרטן הגיסט (GIST) הוא הנוגדן לחלבון KIT. כאשר נוגדן זה נקשר למטרה הספציפית שלו על פני התא הוא מייצר "כתם" או שינוי בצבע של הדגימה.

יש חשיבות רבה בלקיחת הדגימה על ידי רופא מומחה המכיר את מחלת הגיסט (GIST), מכיוון שלקיחת דגימה לא בטוחה יכולה ל"הזריע" את הגיסט (GIST) במקומות בהן יעבור המכשיר בו מבוצעת הבדיקה. גם למקצועיות של הרופא הפתולוג (הבודק את הביופסיה) יש חשיבות רבה. על הפתולוג להיות מומחה בביצוע בדיקות של גידולי סרקומה.

X